Kan ik een werknemer ontslaan en wat zijn de kosten?
In beginsel is een werkgever vrij om een werknemer te ontslaan vanwege ernstige redenen of ingeval van overtalligheid/inkrimping. De werkgever moet aantonen dat zij een goede reden heeft voor het ontslag en dat een eerlijke procedure jegens de werknemer in acht is genomen.
De werknemer kan het ontslag binnen 4 maanden in rechte aanvechten bij het ‘Industrial Tribunal’. Daaruit kan een financiele compensatie voortvloeien voor de werknemer of wedertewerkstelling. De compensatie varieert naar mate van redelijkheid van het ontslag, beschikbaarheid van alternatieve functies, duur van de werkloosheid, hoogte van een nieuw inkomen en het actief zoeken naar werk door de betrokkene.
Malta hanteert geen vaste formules voor ontslagvergoedingen.
In geval van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en geldige redenen om een werknemer te ontslaan, zoals wangedrag, diefstal, grove nalatigheid etc geldt geen opzegtermijn.
Verder varieren opzegtermijnen al naar gelang van wat in het contract of andere regeling is overeengekomen, maar zijn deze niet langer dan 12 weken.
Indien er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldt dat de werkgever de werknemer niet wegens boventalligheid kan ontslaan. Bovendien is een partij die tussentijds tot beeindiging wil komen verplicht is om tenminste 50% van het nog resterende salaris aan de andere partij te betalen.
Noemenswaardig is ook dat in diverse beroepsgroepen, veel werknemers zijn aangesloten bij een vakbond, zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen, leraren, bankmedewerkers. Ook zijn er algemene vakbonden.
Voor collectieve ontslagen (meer dan 10 werknemers) geldt sinds 2002 dat de werkgever hiervoor in overleg moet met representatives van de werknemers en toestemming moet vragen aan de daartoe aangewezen instantie.
