Doing business in Malta, a brief introduction for Dutch entrepreneurs

27.02.2022

Het land Malta in het kort

De Republiek van Malta, vroeger ‘Melita’ genoemd, is een kleine eilandstaat, gelegen ten zuiden van Sicilie in de Middellandse zee. Het land bestaat uit vier eilanden, Malta, Gozo,Comino en Filfa waarvan alleen de eerste drie bewoond zijn. Het drukstbewoonde eiland, Malta, heeft een grootte van circa 34 km x 14 km.

Nadat Malta sinds 1530 geleid werd door de Maltese ridders, de Order of the Knights of St John, en vervolgens kortstondig werd bezet door achtereenvolgens de Ottomanen en de Fransen onder Napoleon, riepen de overwegend katholieke Maltesers Britse hulp in om de Franse bezetter te verjagen. Malta werd een Britse kroonkolonie en, na 164 jaar, in 1964 een zelfstandige staat binnen het Britse gemenebest. Op 13 december 1974 werd de monarchie afgeschaft en werd de Republiek Malta uitgeroepen, met een gekozen president.

Malta heeft ruim 525.000 inwoners op totaal 316 km2. Daarmee is zij het drukstbevolkte land in Europa. De officiele talen zijn Maltees en Engels. De Maltese taal is een mix van het Siculo-Arabisch, met Engelse, Franse en Italiaanse woorden. De bevolking bestaat voor circa 95% uit Maltesers. De rest van de bewoners is afkomstig uit vele uithoeken van de wereld: zo’n 50% vanuit de Europese Unie, 50% van daarbuiten. Ruim 90% van de oorspronkelijke Maltese bevolking is katholiek. Zo’n 90% van de totale bevolking is jonger dan 75 jaar.

In 2004 is Malta toegetreden tot de Europese Unie. In 2018 bleef zo’n 33% van de export vanuit Malta binnen de EU (incl de UK), de rest ging over de gehele wereld. Anderzijds importeerde Malta zo’n 45% goederen vanuit de EU, voornamelijk vanuit Italie, UK, Duitsland en Frankrijk.

Het Maltese rechtssysteem

Het Maltese rechtssysteem is, net als het Nederlandse, gebaseerd op Romeins recht. Naast het burgerlijk wetboek uit de tijd van de Maltese Ridders dat was geinspireerd op het continentale model, de Code de Rohan uit het jaar 1784, heeft het rechtssysteem ten gevolge van de Engelse invloeden ook kenmerken van common law.

Juridische wetenswaardigheden voor de ondernemer:

 

Heeft u andere juridische vragen met betrekking tot Malta, bel gerust. Wij zijn u graag van dienst bij het vinden van de juiste adviseur!

A tailored approach that puts the needs of our clients first.